Προλεγόμενα

Μάθε ψάλλειν καί ὄψει τοῦ πράγματος την ἡδονήν οἱ ψάλλοντες γάρ
πνεύματος πληροῦνται ἁγίου.
( Ιωάννης Χρυσόστομος)

Με τη βοήθεια του Θεού και την αγάπη και ανυπόκριτη κατανόηση όλων των συναδέλφων στο ιερό αναλόγιο και των μαθητών μου στην προσπάθεια μου να συμβάλω στη διάδοση της πατρώας Εκκλησιαστικής Μουσικής, της Ψαλτικής Τέχνης, θέτω εις την κρίση σας στο πλαίσιο της σειράς «ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ» την εργασία μου με τίτλο «ΨΑΛΜΙΚΑΙ ΩΔΑΙ – ΠΟΛΥΕΛΕΟΙ – ΚΑΛΟΦΩΝΙΚΟΙ ΕΙΡΜΟΙ».

Με την εργασία μου αυτή δεν σκοπεύω να αναπληρώσω κάποια έλλειψη στη σχετική βιβλιογραφία, αλλά να επιλέξω εκ των παλαιών και των νέων μελοποιών και μουσικοδιδάσκαλων, μαθήματα, είτε αυτούσια, είτε κατ’ επιλογή για χρήση των συναδέλφων Ιεροψαλτών, των σπουδαστών της θείας Τέχνης και παντός φιλόμουσου.

Ὁ Μέγας Βασίλειος υποστηρίζει ότι «με την ψαλμωδία δεν επιδιώκουμε την ευφωνία, αλλά αποδεικνύουμε την αρμονική διάθεση των ψυχικών λογισμών μας. Η ψυχή προτρέπεται να περάσει από την ανισότητα στην ισότητα για να φτάσει στην φυσική της κατάσταση. Αυτό, όπως έλεγε ο ιερός Χρυσόστομος, γίνονταν μέσα από την συνύπαρξη ρυθμού και μελωδίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πραγματικής συμφωνίας. Επίσης, ο όσιος Νείλος μας συμβουλεύει να προσευχόμαστε με πραότητα και ηρεμία και να ψάλλουμε συνετώς και ευρύθμως.

Τέλος, ελπίζω ότι η παρούσα εργασία θα διευκολύνει τους ψάλλοντες εις το έργο τους και τους σπουδαστές στην αρτιότερη μουσική τους κατάρτιση.

Ἀθανάσιος Χρ. Παπαζαρής
Νέα Πεντέλη, 2020

Ψαλμικαί Ωδαί - Πολυελαίοι – Καλοφωνικοί ειρμοί
Λήψη αρχείου (pdf)